BCS_NamingArea_Hungary.jpg
Főoldal Termékek Gyomirtó szerek
Gombaölő szerek
Rovarölő szerek
Csávázószerek
Egyéb készítmények
Nunhems zöldségvetőmag
Kiadványok Termékkatalógus
Termékismertetők
Kultúraprospektusok
Bayer Híradó
Előrejelzés Előrejelzési szolgáltatás
Kártevő és betegség előrejelzés
Időjárás előrejelzés
Dokumentumok ADR okmányok
Biztoságtechnikai adatlapok
Szakmai kiadványok
Szabályzatok
Egyéb
Bayer oldalak
Bayer nemzetközi linkek
Impresszum
© 2002 Bayer CropScience

cimlaudis.jpg
Laudis

Gyomirtó permetezőszer kukorica (áru, csemege, kukoricavonalak) és mák védelmére magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen.


Hatóanyaga:
gyomirtó hatóanyag: 44 g/l tembotrion
széfener hatóanyag: 22 g/l izoxadifen-etil

Forgalmazási kategória: II.

Kiszerelés: 5 l, 1 l
Dózis:1,75 - 2,25 l/ha, 250-300 liter vízzel kijuttatva


Fedezze fel a hatékonyság új dimenzióját!

Gyors, látványos hatás:
A kipermetezett hatóanyagot a gyomnövények elsősorban a föld feletti részeiken keresztül gyorsan felveszik. A felvett hatóanyag a hajtáscsúcs és a gyökér irányában gyorsan szállítódik a növény osztódó szöveteihez. Az érzékeny gyomnövények növekedése leáll, majd a kezelést követő néhány napon belül a gyomok kifehérednek és elpusztulnak. A Laudis hatékony még a fejlettebb gyomnövények ellen is. Hatását főként levélen és hajtáson keresztül felszívódva fejti ki, de megfelelően csapadékos években 4-5 hetes talajon keresztüli tartamhatást tapasztaltunk parlagfű, libatop-félék, disznóparéj-félék, köles fajok, valamint selyemmályva ellen.
Széles hatásspektrum:
A Laudis hatékony a magról kelő egy- és kétszikû gyomok széles köre ellen. Érzékeny egyszikűek: kakaslábfű, muhar-félék, cirok-félék magról kelt egyedei, cérnaköles, vadköles (Panicum miliaceum). Érzékeny kétszikűek: parlagfű, disznóparéj-félék, libatop-félék, szerbtövis-félék, csattanó maszlag, fekete csucsor, mezei acat, selyemmályva, vadkender, árvakelésű napraforgó, keserűfű-félék. Részleges hatás: ugari szulákpohánka, mezei árvácska, sövényszulák, tarackbúza, évelő fenyércirok ellen. Nem hatékony: a nemrég feltűnt köles fajok, a HPPD-gátló hatású herbicidekkel szemben ellenálló parti köles (Panicum riparium), vagy a kései köles (Panicum dichotomiflorum) ellen.
Gyors esőállóság:
A Laudis mindössze egy órán belül felszívódik a gyomnövényekbe. Az ezt követően lehulló csapadék már nem csökkenti a hatékonyságát.
Harmóniában a kukoricával:
A kukorica képes lebontani a Laudis hatóanyagát, a tembotriont. Az antidótum javítja a termék szelektivitását egyes érzékenyebb kukorica hibridek, csemegekukorica fajták esetében. Ezt a hatást úgy éri el, hogy fokozza a hatóanyag lebomlásának sebességét. Hatása specifikus, azaz a lebomlást csak a kukoricában gyorsítja fel, a gyomokban nem.


Javasolt technológia:

A készítményt posztemergensen, a gyomok fejlettségéhez igazítva kell kijuttatni. A kijuttatás időpontja a magról kelő kétszikű gyomok 2-4 valódi leveles, a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles fejlettsége, azok gyökérváltásakor. Fejlettebb gyomnövények ellen a magasabb dózisban kell alkalmazni. Évelő kétszikûek (mezei acat, szulák), erôs fertőzése esetén, dikamba hatóanyagú készítmények engedélyezett dózisával javasolt kombinálni. A felhasználás javasolt ideje a kukorica 5-7 leveles fejlettsége, de megkésett védekezés esetén kijuttatható a kukorica 8 leveles koráig.
A mák 6-10 leveles állapotában, az egyszikű gyomok bokrosodásáig, a kétszikű gyomok 6 leveles állapotáig kell kijuttatni. Dózisa mákban 1,75-2,25 l/ha.


Ne feledje:

  • A Laudis áru- és silókukoricában fajtakorlátozás nélkül alkalmazható.
  • Kukoricavonalak és csemegekukorica gyomirtásánál a szer használatára vonatkozóan a fajtafenntartó/tulajdonos véleményét is meg kell kérni.
  • Utóvetemény: a Laudis lehetővé teszi a rugalmas vetésváltást. A kezelést követően vethetô kultúrák: 4 hónap után: repce, saláta, sárgarépa, őszi árpa, 5 hónap után: őszi búza, tritikálé, vöröshagyma,retek, lucerna, 6 hónap után: napraforgó, paradicsom, 10 hónap után: cukorrépa, borsó, szója, tavaszi repce, len, tavaszi árpa, burgonya.
  • Helyettesítő kultúra: ha valamilyen oknál fogva a kezelt kukorica megsemmisül, vagy el kell távolítani a területrôl, akkor egy hét elteltével kukorica, két héttel a kezelést követően cirok vethető.Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: előírás szerinti alkalmazása esetén nincs korlátozás

Eltarthatóság:
Száraz, hűvös, fagymentes helyen szabályos növényvédő szer raktárban, zárt eredeti csomagolásban 2 év.

A felhasználás során tartsa be a címkén és a termék engedélyokiratában szereplő előírásokat!

Engedélyokirat
Biztonságtechnikai adatlap