BCS_NamingArea_Hungary.jpg
Főoldal Termékek Gyomirtó szerek
Gombaölő szerek
Rovarölő szerek
Csávázószerek
Egyéb készítmények
Nunhems zöldségvetőmag
Kiadványok Termékkatalógus
Termékismertetők
Kultúraprospektusok
Bayer Híradó
Előrejelzés Előrejelzési szolgáltatás
Kártevő és betegség előrejelzés
Időjárás előrejelzés
Dokumentumok ADR okmányok
Biztoságtechnikai adatlapok
Szakmai kiadványok
Szabályzatok
Egyéb
Kiadványok
Szakcikkek
Bayer oldalak
Bayer nemzetközi linkek
Impresszum
© 2002 Bayer CropScience

szolcikk.jpg
Néhány gondolat a Bayer CropScience szőlő betegségek elleni növényvédelmi technológiájáról

Ha összeszámolnánk a szőlő kultúrában engedélyezett növényvédő szereket a számuk biztosan meglepően magas lenne, hiszen csak a három fő betegség ellen (peronoszpóra, lisztharmat, szürkepenész) a Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok 2002. évi kötete 135 gombaölő készítményt említ. Tény, hogy átfedések illetve már jelentős forgalommal nem rendelkező készítmények is előfordulnak e felsorolásban, de ezzel együtt megállapítható, hogy a szőlővédelem kémiai lehetőségei számosak. A gyártók kutatási eredményei ma már jó néhány cég esetében lehetővé teszik, hogy ne csak egy-egy készítményt ajánljanak egy, esetleg két-három betegség ellen, hanem az egész vegetációra szóló teljes technológiát. Hogy ezek a komplett lehetőségek mennyire valósulnak meg a növényvédelmi gyakorlatban nem tudni, valószínűleg egyre jobban, illetve az is valószínű, hogy e technológiák egyes elemeit még nagyobb arányban hasznosítják a termelők. A gyártóknak, akiknek kétségtelenül üzleti érdeke is fűződik az említett technológiák „eladásához”, egyben nagy szakmai tapasztalatuk van ezekkel a komplex védekezési eljárásokkal, - mind hazai mind nemzetközi téren.
Az ország klímájának és időjárásának, a különböző borvidékek helyi adottságainak, az előző év fertőzöttségének stb. megfelelően a betegségek különböző eréllyel jelentkezhetnek. Az utóbbi tíz év tapasztalata az, hogy manapság a lisztharmat (talán a „klíma változás” miatt) szinte állandóan gondot jelent a meleg és párás időszakokban. A peronoszpóra esélyei közel nem ilyen „jók”, hiszen nagy járvány kialakulásához az április végi ill. májusi csapadékos időjárás elengedhetetlen, viszont, ha korai fertőzés jön létre, akkor nagyon nehéz ellenfél ez a betegség. A szürkepenésznek szintén a csapadékosabb időjárás kedvez mind a virágzási időszakban mind az érési állapotban. Főleg az augusztusi ill. a szeptemberi csapadék által kiváltott járvány az, ami a már látható termés megtizedelésével nagyon „fájdalmas” tud lenni.


szolcikk1.jpg
A Bayer CropScience termékei régóta jelen vannak a szőlővédelemben, ha csak a lisztharmat elleni küzdelemben részt vevő Bayletonra, vagy a peronoszpóra elleni Mikal készítményekre gondolunk. 2002 őszétől a cég új lehetőségeket is kínál a szőlőtermesztőknek. Az Eclair és Sereno, a jól bevált Falcon-al és Teldor-al olyan szőlővédelmi technológia alapját teremti meg, amely méltán számíthat sikerre a termelők körében.


Mi az újdonság ebben a technológiában, miben más a Bayer CropScience kínálta szőlővédelem?

A szőlő növényvédelmi ajánlat ábráján látható, hogy a legkritikusabb időszak védelmét (kék nyíllal jelölve) szinte teljesen egyetlen készítményre bízzuk; az Eclair-re. E készítmény két hatóanyagot tartalmaz a trifloxystrobin-t, és a cimoxanilt. Az utóbbi a szőlővédelem jól ismert harcosa, amely a peronoszpóra ellen az egyik legnagyobb mennyiségben alkalmazott hatóanyag. Az előbbi a strobilurinok új képviselője, amely a szőlőlisztharmat és a szürkepenész betegségek ellen kiváló hatékonysággal, a szőlőperonoszpóra ellen pedig jó mellékhatással rendelkezik. A trifloxystrobin abban különbözik a vele rokon fungicidektől, hogy alkalmazása után gyorsan kötődik a növényi felület viaszrétegéhez, ahonnan szilárd állapotban, vagy oldat formájában nem távozik el (ezért van nagyon jó esőállósága is). A jól kötődő hatóanyag azonban gázosodik és az újra felszabaduló trifloxystrobin egy része a belsőszövetek felé diffundál, a másik fele pedig a növényi felszín mikrokörnyezetébe kerül. Itt egy része újra a növényi felszínhez kötődik, azaz újra eloszlik a viaszrétegben, és a folyamat kezdődik elölről. Ezt a hatást nevezzük mezosztemikus hatásnak, ami hosszantartó és egyedül ennek a hatóanyagnak a tulajdonsága. A cimoxanil és a tryfloxistrobin együtt egy készítményben – az Eclair-ben - méltán lehet szilárd alapja e technológiának. Az Eclair mind a három fő szőlő betegség ellen hatékony és árban is versenyképes megoldás.
A másik újdonság a Sereno ami ugyancsak két hatóanyagot tartalmaz, a kontakt mankocebet és az új hatásmechanizmusú fenoment. Ez utóbbi vegyület transzlaminális növényen belüli mozgásával nem csak a lepermetezett részt védi a szőlőperonoszpóra ellen, ha nem az újonnan növő hajtásrészeket is. A technológiai javaslatban a Sereno és a Falcon közvetlenül a virágzás előtt szerepel. Ez a kombináció egy erős védelemmel látja el a szőlőt a peronoszpóra és a lisztharmat ellen, a kritikus időszak kezdetén, ami azért fontos mert a virágzási időszakban esetlegesen berobbanó betegségek nagyon nehezen kezelhetők a későbbiek folyamán. A két készítmény erős kuratív hatással is rendelkezik, így a már induló betegségek blokkolására is alkalmasak.
A vegetáció vége felé, a zsendülés időszakában, a szőlővédelemben a kontakthatóanyagoké a főszerep (kén ill. réz készítmények). Előfordulhat ugyan, hogy erős szőlőlisztharmat vagy szőlőperonoszpóra fertőzési nyomás hatására ebben a fenológiai állapotban is a felszívódó készítmények használata az indokolt (ez inkább a lisztharmat esetében szokott megesni), de normálisan a kontaktkészítmények ekkor már elegendő védelmet biztosítanak. Amire azonban az érés kezdetén nagyon oda kell figyelni az a szürkepenész. A Teldor speciális botriticid egyszeri alkalmazását ebben az időpontban mindenképpen javasoljuk. Fontos hangsúlyozni, hogy hasonlóan a többi szürkepenész elleni készítményhez a Teldor-t is megelőző védekezés formájában (preventív módon) alkalmazzuk. Ez a készítmény a szürkepenész elleni olyan lehetőség, amely kivételesen hosszú hatástartalommal rendelkezik. Erősen csapadékos és a szürkepenésznek kedvező kora őszi időjárásnál előfordulhat, hogy a Teldor-t a betakarítás előtt is alkalmazni kell. Ez még hét nappal a szüret előtt is megtehető. A Teldor teljesen egyedi hatásmechanizmusával kedvező fermentációra és must minőségre gyakorolt hatásával teszi a vegetáció végén is biztonságossá ezt a szőlővédelmi komplett javaslatot.


borpoh.jpg
Más ez a technológia, mert egy készítménnyel valóban biztonságosan védhető a szőlő a kritikus időszakban mind a három betegség ellen. Más, mert egyedi és új hatásmechanizmusok vannak ebben a szőlővédelemben és azért is mert az Eclair-nek nagy hatékonyságú betegség specifikus partnerei vannak az „Eclair – blokkot” megelőző és az azt követő időszakokban.


Lovász Csaba